Bechamelsaus er kanskje noe av det aller beste som finnes i verden! Denne sausen løfter allerede fantastiske retter og er veldig anvendelig. Den er i tillegg utrolig lett å lage – bare man får det inn i hendene! Her finner du vår herlige bechamelsaus oppskrift!
Har du en god oppskrift på bechamelsaus har du nøkkelen til flere gode matretter. Vi snakker her verdens beste lasagne, Croque Monsieur og mye annet. Det beste av alt er at det er ganske enkelt å lage en god slik saus – og her gir vi deg en skikkelig god bechamelsaus oppskrift!
Bechamelsaus ingredienser
- Mel – 2 spiseskjeer
- Smør – 2 spiseskjeer
- Melk – ca 5 desiliter
- Revet muskatnøtt – en kvart til en halv teskje
- Revet parmesan – en kvart kopp
Dette er alt du trenger for å lage en knakende god bechamelsaus!
Hvordan lage en god bechamelsaus
Når man skal lage bechamelsaus så er det faktisk ikke så vanskelig som man skulle tro. Denne smakfulle sausen lager man enkelt ved å forholde seg til et par tommelfingerregler. Når det gjelder mengde så er det enkelt å tenke på en lasagne som en slags standard. Der er det tre lag med bechamelsaus som må til – så da sier det seg selv at vi begynner å nærme oss en rundt 9-10 desiliter med saus! Såpass må det være!
Tommelfingerregelen er følgende: 1 spiseskjer smør og 1 spiseskje mel. På en full lasagne regner vi 4 av hver.
La oss halvere denne oppskriften og lage rundt en halv liter med bechamelsaus!
- Smelt to spiseskjeer med godt smør i en kasserolle. Bruk gjerne teflon til denne!
- Når smøret er smeltet rører du inn to spiseskjeer med mel. Her må du piske godt slik at det blir en tykk og jevn masse
- Når melet er rørt inn har du i en kvart til en halv teskje med revet muskatnøtt. Rør det godt inn.
- Deretter heller du i din foretrukne melk. Start med to-tre desiliter og visp kjapt slik at du ikke får klumper. Deretter sper du egentlig bare i melk til du har fått den foretrukne tykkelsen på bechamelsausen. Noen liker en tykk saus, men andre foretrekker en litt mer flytende. Vi mener at en litt flytende bechamel er best!
- Når sausen er har blitt varm rører du inn revet parmesan. For denne oppskriften så vil en kvart kopp være helt greit!
Verre enn dette er det faktisk ikke!
Hva er bechamelsaus?
Bechamelsaus er en av de fem grunnsauser i det klassiske franske kjøkkenet. Den danner en viktig base for mange andre sauser, som for eksempel Mornay og cheddar. Sausen er kjent for sin kremete konsistens, milde smak og karakteristiske hvite farge. Denne allsidige sausen brukes i alt fra gratenger til lasagne og gir rettene et mykt og smakfullt preg.
Historien bak bechamelsaus
Bechamelsaus har en lang historie som strekker seg tilbake til det franske hoffet. La oss se nærmere på hvordan sausen oppsto og utviklet seg gjennom tidene.
Opprinnelse og utvikling
Sausen er oppkalt etter Louis de Béchameil, en hoffmester for Ludvig XIV. Selv om han fikk sitt navn knyttet til sausen, var det sannsynligvis en videreutvikling av eldre italienske melkesausoppskrifter som kom til Frankrike på 1500-tallet. Den ble til slutt formalisert som en del av det klassiske franske kjøkkenet av den kjente kokken Marie-Antoine Carême, som er anerkjent for å ha raffinert mange av de teknikkene og oppskriftene vi kjenner i dag.
Tradisjonell bruk
Gjennom tidene har bechamelsaus vært en nøkkelingrediens i mange klassiske retter. Først ble den brukt til å gi en rik tekstur til kjøttretter og gratenger. Etter hvert ble den også populær i pastaretter, som lasagne, og den er en viktig komponent i souffléer. I det franske kjøkkenet omtales bechamelsaus ofte som en «mor-saus,» siden den fungerer som grunnlag for flere andre sauser.
Moderne varianter og bruksområder
Bechamelsaus er ikke lenger bare forbeholdt det franske kjøkkenet. Den brukes i dag i mange internasjonale kjøkken, inkludert både italiensk og engelsk mat. Moderne varianter av sausen inkluderer ofte ingredienser som ost eller fløte for å gi ekstra rikdom til smaken. Bechamel er spesielt populær i gratenger, pastaretter som lasagne, og brukes ofte som fyll til crêpes for å tilføre en kremet tekstur.
Bechamelsausens rolle i moderne matlaging
I dagens matverden har bechamelsaus funnet sin plass både i hjemmelagde retter og i profesjonelle kjøkken. Det er en svært tilpasningsdyktig saus som kan kombineres med mange ulike retter, noe som gjør den til en favoritt blant kokker. Selv om den er relativt enkel å lage, krever den en viss nøyaktighet for å unngå klumper eller at sausen brenner seg, noe som kan forringe både smak og konsistens.
Sjekk også ut vår samleside hvor du finner artikler om mat og oppskrifter!