Det er vel knapt noen matrett som er diggere enn hjemmelaget lasagne! Denne italienske klassikeren kan få øynene til å rulle og tungen til å klikke av vellyst i ganen. Det beste av alt: det er faktisk superenkelt å lage! Vi skal lære deg hvordan å lage lasagne!
Hjemmelaget lasagne er altså ingen vrien matrett å lage på kjøkkenet. Det er litt arbeid med kutting og slikt, men det er ingenting som er avansert. Husk på: den lasagnen du lager hjemme på kjøkkenet er 1000 ganger bedre enn halvfabrikat-varianten du kjøper i butikken. For å være helt ærlig: man burde ikke kalle det for lasagne engang!
Jeg hater oppskrifter der jeg må scrolle opp og ned som en gal for å komme i mål. Derfor skal jeg forsøke å gjøre det såre enkelt og lett forståelig.
Sjekk også vår oppskrift på verdens beste pasta carbonara!
Ingredienser til hjemmelaget lasagne
I denne oppskriften beregner jeg til en lasagne som går i en rektangulær 30 x 17 cm (sånn omtrent) og 6 cm dyp. Den rommer 2,5 liter om det gir et mer fornuftig mål
Ingrediensene du behøver:
Kjøttsausen
- 2 stk stangselleri
- 2 gulrøtter
- 5 fedd hvitløk
- 1 stor gul løk
- 400 gram kjøttdeig
- En pakke med chorizo / skinke (hva en du måtte ønske)
- 2 ss tomatpure
- 2 bokser gode hermetiske hakkede tomater (Mutti eller Petti er gode merker)
- Olivenolje
- Tørket oregano (krydderglass) – 1 spiseskje
- Tørket basilikum (krydderglass) – 1 spiseskje
- Kjøttbuljong
- Sukker, salt og pepper ( i teskje av hver)
Bechamelsaus
Lettmelk – ca 7-8 dl
Smør – 3 ss
Revet parmesan – en liten neve
Muskatnøtt – 1/2 teskje
Mel – 3 ss
Gastromat (krydder) – 2 ts
Gode lasagneplater – gjerne fra Barilla
Revet ost til topping
Fremgangsmåte kjøttsaus lasagne

Da har du fått alle ingrediensene, og da er det bare å sette i gang med kjøttsausen!
Hvilken rekkefølge du gjør dette i er i bunn ikke så viktig, men jeg bruker å starte med grønnsakene.
- Skjær / kutt stangselleri i små biter. Jeg kutter stangsellerien i 2 på langs og kutter biter som er ca 3-5 millimeter
- Rasp gulrøttene / kan også kuttes med kniv i små biter.
- Stek stangselleri og gulrøtter i et par minutter på stekepanna med litt olivenolje – hiv i et kasserolle etterpå
- Finhakk løk og hvitløk. La løken få svette litt kort i panna – den skal ikke stekes! Hiv i hvitløken helt på slutten – brent hvitløk smaker fælt! Hiv i kasserollen sammen med gulrot og stanselleri.
- Hell den hermetiske tomaten over grønnsakene og sett kasserollen på medium varme.
- Nå hakker du kjøttdeigen og steker den godt. Hell den i gryta sammen med de andre ingrediensene etterpå.
- Deretter har du i tomatpure og alt krydderet (sukker, salt, pepper, oregano og basilikum)
- Om du bruker skinke kan du kutte denne i småbiter og hive rett i sausen. Om du bruker f.eks. chorizo eller en annen form for salami kan du kutte den i småbiter og steke kort på pannen. Chorizo gir en svært god spiss på lasagnen!
- Til slutt lager du 2 dl kjøttbuljong. Kok opp 2 dl vann og hiv i en halv buljongterning eller tilsvarende. Ha dette i gryten
- Kjøttsausen kan nå få småputre i 45 min. Du kan koke lengre – eller kortere om du vil. Lengre koking gir bedre smak! Rør om av og til.
Bechamelsaus til hjemmelaget lasagne – fremgangsmåte
Et lite kvarter før sausen er ferdigkokt kan du starte med bechamelsausen. Jeg bruker å lage godt med saus – slik at det i alle fall ikke blir for lite.
Bruk en kasserolle med teflon – det er enklest. Husk på: denne prosessen bør gå litt brennkvikt, så her er det greit å ha alt oppmålt og klart.

- 3 gode spiseskjeer med smør går i kasserollen
- Når smøret har smeltet har du i melet – nå rører du som bare dét til du har en fin jevning som putrer lett
- Deretter har du i krydderet og rører godt på på nytt.
- Så heller du i melk med den ene hånden og rører som besatt med den andre. Det vil tykne svært fort først og du må røre som en gal for å få bort klumpene – men det får du til!
- Etter hvert øker du tempoet med helling av melk og til slutt har du en fin hvit saus.
- Denne skal nå småkoke i ca 10-15 min for å få bort melsmak.
- Mens det koker har du i en neve med raspet parmesan.
- Du kan velge å ha litt mer melk i hvis sausen blir for tykk. Min personlige mening er at bechamel skal være ganske tyntflytende – men ikke som melk da!
- Det vil nok være fy-fy blant mange å ha i gastromat, men jeg synes det gir en svært god smak på sausen. Du kan sløyfe dette om du vil.
Montering av hjemmelaget lasagne
Så er det tid for siste innspurt: montering av lasagnen.
Start med å dekke bunnen med kjøttsaus, og ha godt med bechamel over. Legg så på et lag med lasagneplater. Det gjør ingenting om lasagneplatene overlapper. Du trenger ikke å knekke til plater!
Så gjentar du dette enda en gang, før du avslutter med et siste lag med kjøttsaus og bechamel. Topp herligheten med ost!
Sett i stekeovnen på ca 200 grader i 20 minutter. Lasagneplatene trenger denne tiden.
La lasagnen hvile i 15 minutter etterpå.
Denne tiden kan du bruke til å steke foccaccia eller et annet brød om du ønsker. Hvis du vil servere lasagnen med salat kan du naturligvis også gjøre dét.
Finn mer tips og triks i hverdagen på forsiden!
Nyyyyt og del gjerne oppskriften 🙂