Det er vel knapt noen matrett som er diggere enn hjemmelaget lasagne! Denne italienske klassikeren kan få øynene til å rulle og tungen til å klikke av vellyst i ganen. Det beste av alt: det er faktisk superenkelt å lage!
Hjemmelaget lasagne er altså ingen vrien matrett å lage på kjøkkenet. Det er litt arbeid med kutting og slikt, men det er ingenting som er avansert. Husk på: den lasagnen du lager hjemme på kjøkkenet er 1000 ganger bedre enn halvfabrikat-varianten du kjøper i butikken. For å være helt ærlig: man burde ikke kalle det for lasagne engang!
Jeg hater oppskrifter der jeg må scrolle opp og ned som en gal for å komme i mål. Derfor skal jeg forsøke å gjøre det såre enkelt og lett forståelig.
Sjekk også vår oppskrift på verdens beste pasta carbonara!
Ingredienser til lasagne
I denne oppskriften beregner jeg til en lasagne som går i en rektangulær 30 x 17 cm (sånn omtrent) og 6 cm dyp. Den rommer 2,5 liter om det gir et mer fornuftig mål
Ingrediensene du behøver:
Kjøttsausen
- 2 stk stangselleri
- 2 gulrøtter
- 5 fedd hvitløk
- 1 stor gul løk
- 400 gram kjøttdeig
- En pakke med chorizo / skinke (hva en du måtte ønske)
- 2 ss tomatpure
- 2 bokser gode hermetiske hakkede tomater (Mutti eller Petti er gode merker)
- Olivenolje
- Tørket oregano (krydderglass) – 1 spiseskje
- Tørket basilikum (krydderglass) – 1 spiseskje
- Kjøttbuljong
- Sukker, salt og pepper ( i teskje av hver)
Bechamelsaus
Lettmelk – ca 7-8 dl
Smør – 3 ss
Revet parmesan – en liten neve
Muskatnøtt – 1/2 teskje
Mel – 3 ss
Gastromat (krydder) – 2 ts
Gode lasagneplater – gjerne fra Barilla
Revet ost til topping
Fremgangsmåte kjøttsaus lasagne
Da har du fått alle ingrediensene, og da er det bare å sette i gang med kjøttsausen!
Hvilken rekkefølge du gjør dette i er i bunn ikke så viktig, men jeg bruker å starte med grønnsakene.
- Skjær / kutt stangselleri i små biter. Jeg kutter stangsellerien i 2 på langs og kutter biter som er ca 3-5 millimeter
- Rasp gulrøttene / kan også kuttes med kniv i små biter.
- Stek stangselleri og gulrøtter i et par minutter på stekepanna med litt olivenolje – hiv i et kasserolle etterpå
- Finhakk løk og hvitløk. La løken få svette litt kort i panna – den skal ikke stekes! Hiv i hvitløken helt på slutten – brent hvitløk smaker fælt! Hiv i kasserollen sammen med gulrot og stanselleri.
- Hell den hermetiske tomaten over grønnsakene og sett kasserollen på medium varme.
- Nå hakker du kjøttdeigen og steker den godt. Hell den i gryta sammen med de andre ingrediensene etterpå.
- Deretter har du i tomatpure og alt krydderet (sukker, salt, pepper, oregano og basilikum)
- Om du bruker skinke kan du kutte denne i småbiter og hive rett i sausen. Om du bruker f.eks. chorizo eller en annen form for salami kan du kutte den i småbiter og steke kort på pannen. Chorizo gir en svært god spiss på lasagnen!
- Til slutt lager du 2 dl kjøttbuljong. Kok opp 2 dl vann og hiv i en halv buljongterning eller tilsvarende. Ha dette i gryten
- Kjøttsausen kan nå få småputre i 45 min. Du kan koke lengre – eller kortere om du vil. Lengre koking gir bedre smak! Rør om av og til.
Fremgangsmåte bechamelsaus
Et lite kvarter før sausen er ferdigkokt kan du starte med bechamelsausen. Jeg bruker å lage godt med saus – slik at det i alle fall ikke blir for lite.
Bruk en kasserolle med teflon – det er enklest. Husk på: denne prosessen bør gå litt brennkvikt, så her er det greit å ha alt oppmålt og klart.
- 3 gode spiseskjeer med smør går i kasserollen
- Når smøret har smeltet har du i melet – nå rører du som bare dét til du har en fin jevning som putrer lett
- Deretter har du i krydderet og rører godt på på nytt.
- Så heller du i melk med den ene hånden og rører som besatt med den andre. Det vil tykne svært fort først og du må røre som en gal for å få bort klumpene – men det får du til!
- Etter hvert øker du tempoet med helling av melk og til slutt har du en fin hvit saus.
- Denne skal nå småkoke i ca 10-15 min for å få bort melsmak.
- Mens det koker har du i en neve med raspet parmesan.
- Du kan velge å ha litt mer melk i hvis sausen blir for tykk. Min personlige mening er at bechamel skal være ganske tyntflytende – men ikke som melk da!
- Det vil nok være fy-fy blant mange å ha i gastromat, men jeg synes det gir en svært god smak på sausen. Du kan sløyfe dette om du vil.
Montering av lasagnen
Så er det tid for siste innspurt: montering av lasagnen.
Start med å dekke bunnen med kjøttsaus, og ha godt med bechamel over. Legg så på et lag med lasagneplater. Det gjør ingenting om lasagneplatene overlapper. Du trenger ikke å knekke til plater!
Så gjentar du dette enda en gang, før du avslutter med et siste lag med kjøttsaus og bechamel. Topp herligheten med ost!
Sett i stekeovnen på ca 200 grader i 20 minutter. Lasagneplatene trenger denne tiden.
La lasagnen hvile i 15 minutter etterpå.
Denne tiden kan du bruke til å steke foccaccia eller et annet brød om du ønsker. Hvis du vil servere lasagnen med salat kan du naturligvis også gjøre dét.
Finn mer tips og triks i hverdagen på forsiden!
Nyyyyt og del gjerne oppskriften 🙂