Illustrasjon som forteller litt om hvordan man kan spare penger på matbudsjettet

Tips til å spare penger på matbudsjettet

Del med dine venner og bekjente!

Å spare penger på matbudsjettet kan virke utfordrende, men med noen smarte grep kan du redusere kostnadene uten at det går på bekostning av næringsinnholdet i måltidene dine. Her er noen effektive tips som kan hjelpe deg med å få mest mulig ut av madbudsjettet.

Noen innledende betraktninger

Vi har alle lest de 1000 artiklene som finnes om tips til både det ene og det andre. Såpass ærlige skal vi være! Hva er det som skiller Nettproffen fra andre? Jo, vi klasker ikke bare ut noe som ser bra ut! Det er ikke 5, 10 eller 15 tips – det er så mange tips som vi ser at er nødvendig!

Vi ber deg derfor lese gjennom artikkelen vår. Om den ikke faller i smak er det faktisk helt fair.

Hvordan spare penger på matbudsjettet?

Altså: vi skriver 2024 og alle vi vanlige mennesker har – på den harde måten – fått merke at det har blitt veldig mye dyrere å gå i butikken. Faktisk veldig mye mer kostbart! Det føles ikke helt greit å handle maten man så sårt trenger lenger.

Vi skal ikke gå inn i noen politisk diskusjon her, men heller forholde oss til den virkeligheten vi befinner oss i. Så: her kommer våre tips til hvordan DU kan spare penger på matbudsjettet.

1. Planlegg måltidene dine

Denne er veldig undervurdert. Planlegging er nøkkelen til å spare penger på mat. Lag en ukentlig meny og handleliste før du går i butikken. Dette hjelper deg med å unngå impulskjøp og sørger for at du kun kjøper det du faktisk trenger. Går du på butikken hver dag ender du fort opp med en kassalapp på 5-600 kroner i stedet for 2-300 kroner.

2. Handle på tilbud

Hold øye med ukentlige tilbudsaviser og kampanjer. Mange butikker har rabattkoder og medlemsfordeler som kan gi deg ålreite tilbud på dagligvarer. Kjøp gjerne større kvanta av varer som er på tilbud, spesielt hvis de har lang holdbarhet. Her tenker vi kjøttdeig, mel og andre ting som er ganske dyrt. Finner du kjøttdeig til 50 kroner for 400 gram er det bare å slå til. Disse koster i all hovedsak 70-80 kroner nå.

3. Bruk rabattapper

Det finnes flere apper som hjelper deg med å finne tilbud og rabatter på dagligvarer. Noen apper gir deg til og med cashback på kjøpene dine. Last ned en eller flere rabattapper og sjekk dem regelmessig før du handler. Ta et kjapt søk i app-butikken på telefonen din. Appene ‘Mattilbud’ og ‘eTilbudsavisa’ er ålreite!

4. Lag mat fra bunnen av

Ferdigmat og halvfabrikata kan være dyre og inneholde unødvendige tilsetningsstoffer. Ved å lage mat fra bunnen av, kan du spare penger og få sunnere måltider. Kjøp basisvarer som mel, sukker, ris og pasta, og lær deg noen enkle oppskrifter.

Igjen: undervurdert. Har du greit med basisvarer så kan du lage det aller meste. Pasta spesielt er veldig, veldig anvendelig, og her kan du lett blande inn litt rester du har liggende i kjøleskapet eller fryseren. Om det er fisk eller kjøtt – eller kun grønnsaker – spiller ingen rolle!

Liker du italiensk mat lagd fra grunnen av? Det er ikke så rart! Italienerne er eksperter på å lage billig og meget velsmakende mat – til en forholdvis billig penge. Sjekk ut vår oppskrift på hjemmelaget lasagne!

5. Kjøp sesongens råvarer

Frukt og grønnsaker er billigere og smaker bedre når de er i sesong. Lag mat med sesongens råvarer for å spare penger og få de beste smakene. Mange butikker merker tydelig hvilke varer som er i sesong.

6. Bruk rester

Bli kreativ med restene dine – som vi nevnte litt lenger opp. Mange matrester kan brukes til å lage nye måltider. For eksempel kan gårsdagens middag bli lunsj eller en ingrediens i en ny rett. Dette reduserer matsvinn og sparer penger. I tillegg er det bra for miljøet, og du sparer penger på matbudsjettet!

7. Kjøp i bulk

Kjøp store mengder av varer som ris, pasta, havregryn og andre basisvarer. Sjekk tilbud! Større pakninger har ofte lavere kilopris, og det kan være økonomisk å kjøpe i bulk, spesielt for varer med lang holdbarhet.

Og når kilopris er sagt: sjekk kilopris – alltid! Sammenlign mellom varer og se på vekten!

8. Unngå småkjøp

Hver gang du handler småting, ender du ofte opp med å kjøpe mer enn du trenger. Prøv å begrense handleturene til én eller to ganger i uken. Dette hjelper deg med å holde deg til handlelisten og redusere unødvendige utgifter.

Å lage handleliste på en søndags kveld er gull verdt! Kjøp brød og melk på mandagene når det er på tilbud. Du sparer 15-20 kroner pr. pakke melk på OBS! Sjekk også lokale butikker for tidsspesifikke tilbud. Noen butikker kjører tilbud på brød, melk og mange andre gode varer. Her kan det være myyyye å spare!

9. Velg egne merkevarer

Butikkenes egne merkevarer er ofte billigere enn de kjente merkevarene, og kvaliteten er ofte noenlunde den samme.

Gi dem en sjanse, og du kan bli positivt overrasket over hvor mye du kan spare.

10. Lag store porsjoner

Å lage større porsjoner og fryse ned kan spare tid og penger. Spesielt gjelder dette gryteretter, supper eller sauser som kan fryses i porsjoner. Dette gjør det enklere å lage hjemmelaget mat selv på travle dager.

Men du verden: det smaker ekstra godt å ha tatt opp en middag fra fryseboksen dagen i forveien! Da koster det ingenting å spise den dagen!

Sjekk også om du kan få enda bedre økonomisk gevinst på mathandlingen – les vår artikkel ‘Er det lurt å skaffe seg kredittkort?’ Husk på at du kan skaffe deg bonuspoeng, cashback og mye annet.